Vorige

Bewustwording kosten...

4-11 Nieuws

...besparingen noodzakelijk

Ook onze vereniging voelt de consequenties van de verhoging van de prijzen van energie. De kosten zijn op dit moment ruim 2,5x zoveel als voorheen wat betekent dat als we niets doen we € 35.000,- meer gaan betalen aan energie per jaar. Ondanks de duurzaamheidsmaatregelen waar we in het verleden (zonnepanelen) en de afgelopen jaren (nieuwe zuinige CV ketel en 3 velden met LED verlichting) in hebben geïnvesteerd zijn we nog steeds een grootverbruiker als het om energie gaat. Per jaar is op dit moment ons verbruik als volgt:

-          8.500 m3 gas (verwarming en warm water)

-          75.000 kWh elektriciteit

-          9.000 liter gas voor de blaashal

Om een indruk te geven: voor de eerste 2 staat dit gelijk aan respectievelijk gemiddeld 30 en 7 huishoudens aan verbruik!

Oproep aan allen om mee te helpen besparingen te realiseren door de volgende zaken te doen:

-          Veldverlichting (veld 1 en 3, veld 2 volgt) tijdens trainingen op trainingsstand (= 70% van het verbruik)

-          Klaar met trainen en niemand daarna: verlichting uit

-          Deuren dicht en lichten uit als je het clubgebouw verlaat

-          Beperk de verlichting in het clubgebouw

-          Douche korter dan normaal

Daarnaast zijn we aan het kijken welke andere maatregelen we kunnen treffen om energie te besparen en welke investeringen dat eventueel vergt.

Een ander punt als het gaat om kosten die we kunnen vermijden is hoe we met z’n allen omgaan met de eigendommen van de vereniging (dus van ons allemaal) en elkaar daarop aanspreken. Zo is er de afgelopen tijd schade ontstaan na een TD (toiletten) en na een oefenwedstrijd (lift) waardoor we bijvoorbeeld hebben moeten beslissen in het laatste geval om de lift op slot te doen (met een sleutel achter de bar) wat de toegankelijkheid niet makkelijker maakt. Daarnaast blijven de ballen een aandachtspunt. We hebben aan het begin van het seizoen weer 1000 nieuwe ballen besteld en een aanzienlijk deel is nu al weer verdwenen! Aderie, overdag werkzaam om de velden en accommodatie te onderhouden, vindt dagelijks vele ballen die zijn achtergebleven op de velden. En die gaan dan nog terug in de tassen…

Helpen jullie allemaal mee om zelf te besparen + kosten te vermijden en om anderen daar op aan te spreken? Alvast bedankt!

 
4-11-2022