Van de arbitrage: Kun je voor shoot een gele kaart krijgen?
14-11-2017  | 

Shoot is een overtreding die vaak voorkomt. Het blijft lastig om die bal met je stick te controleren! Het is een simpele overtreding, maar kun je hier ook geel voor krijgen?

Eigenlijk zijn er 3 soorten shoot die alle drie een andere straf vragen.

1.       Shoot als de speler er geen voordeel van heeft.
Dit gebeurt bijv. bij het rondspelen in de kom en de verdediger neemt de bal wat rot aan en hij stuitert tegen zijn scheenbescherming. Er is geen aanvaller in de buurt.
In dit geval is er niks aan de hand. Je fluit niet als scheidsrechter en laat lekker doorspelen. Ook als dit in de cirkel gebeurt. 
Je kunt hier wel op commentaar stuiten, maar realiseer je dat shoot alleen een overtreding is als de speler er voordeel uit haalt. Met elkaar hebben we afgesproken dat je dat sowieso doet als er aanvallers in de buurt zijn.
Zo kan een bal die over een voet van de verdediger over de achterlijn rolt ook gewoon een lange corner zijn en geen strafcorner. Als er niemand in de buurt is, of als de aanvaller echt met geen mogelijkheid bij die bal had gekund.

2.       Shoot waarbij de andere partij er last van hebt en jij dus voordeel
In dat geval fluit je als scheidsrechter of je geeft voordeel (geef dit dan ook aan met een arm schuin omhoog) en geeft een vrije slag, strafcorner (in de cirkel) of strafbal (als hiermee een doelpunt wordt voorkomen).

3.       Een opzettelijke Shoot
Het gebeurt ook dat spelers expres hun voet uitsteken om de bal tegen te houden of de snelheid uit de aanval te halen. Dit gebeurt soms heel subtiel.
Afhankelijk van hoeveel invloed dit op het spel heeft, hoort hier een hard fluitsignaal bij met eventueel een mondelinge vermaning, een strafcorner (in het 23m gebied), een strafbal (in de cirkel) of een groene of gele kaart voor spelbederf (op het middenveld).

 

Ja, je kunt dus een gele kaart krijgen voor shoot, namelijk als je dit expres doet en een aanval onderbreekt (breakdown of play).


terug naar vorige scherm
Handige schema's
Acties


Jaarplanning
Digitaal wedstrijdformulier

iOS app Android app

Agenda
22-10    Matchplay Hockeykamp
25-10    oefenwedstrijd JB1
30-10    KNHB
20-11    Presentatie hal door Polyned
2-3    Oefenwedstrijd MA1
15-6    KNHB Slotdag Jongste Jeugd
Hele agenda
Vandaag jarig
Bjarni van Berkum
Jacques Coppiens
Peter Timmermans
Laatste verslagen
Nog geen verslagen.